Новини Компанії

Домашнє сонячне світло

Домашнє сонячне світло

Світло у вікні або автономна сонячна система

Життєвий цикл всього живого на землі залежить від світла. Для людини це не лише зміна відпочинку та бадьорості, а й уся її соціальна активність. Також це ще й нормальне самопочуття, підтримка працездатності та стану здоров’я. Світло впливає на засвоєння вітамінів, зір, швидкість настання перенапруги.

Прекрасно, що в наш час високорозвинених технологій світло, ідентичне природному, доступне в будь-який час дня та ночі. І ми не припиняємо своєї діяльності із заходом сонця.

Дві сторони однієї медалі

Біля витоків появи штучного освітлення люди намагалися застосувати комфортні світлові рішення перенесенням винаходів із будинку на вулиці. І, треба сказати, довго пристосовували їх, змінювали, але все ж таки досягли свого. Це допомогло технічному прогресу розвиватися швидше, а людям подарувало безпеку та зберегло життя. Сьогодні вдосконалення внутрішніх та зовнішніх освітлювальних технологій йде паралельно.
Не можна недооцінювати обидва ці напрями або наголошувати на одному з них. Адже вуличний ліхтар – це інфраструктура та безпека. А офісний світильник, під яким проходить більша частина життя, – це безпосередній вплив на настрій і самопочуття людини. Обидві ці сфери доповнюють одна одну.

Штучний, але як справжній

Існує неймовірна кількість норм та вимог до організації освітлення всередині приміщення. Незалежно від того, це офісний або житловий простір, він має відповідати стандартам. Але не слід забувати, що механізм адаптації у людини працює дуже добре, а тому згодом вона починає сприймати навіть дискомфорт як норму. Це може призвести до негативних наслідків для здоров’я та самопочуття, причини яких можуть ховатися в елементарній потужності лампочки. Тому потрібно спочатку орієнтуватися на свій комфорт.

На допомогу приходить індивідуальний підхід, який враховує особливості людини та її візуального сприйняття, а не сухі цифри з інструкцій. Проектування та оптимізація параметрів освітлення є актуальними, як ніколи. Їхня мета – максимальне наближення до природних умов. Щоб домогтися цього, до уваги беруться не лише лампочки та світильники, а й кольорова гама стін, стелі та меблів. І, звичайно ж, велика увага приділяється здатності світла адаптуватися, що цілком можливо на сучасному етапі розвитку технологій.

Слова – це чудово, але є й конкретні показники. Вони стали результатом досліджень із заміни нормативних показників освітленості приміщення на адаптивні до людини. Після нескладних розрахунків та операцій було отримано такі результати:

  • продуктивність праці зросла на 18%;
  • точність виконуваних робіт – на 12%;
  • об’єктивні показники здоров’я – на 50%.

Але найбільш вражаючим став показник настрою, що покращився на цілих 76%.

Не світлом єдиним

Величезний вплив на життя людини мають циркадні ритми. Це зміна якості та інтенсивності біологічних процесів залежно від часу. Сонячне світло тут є основним каталізатором. Точніше було, доки на зміну йому не прийшло штучне освітлення. І тепер так само, як і достатнє і яскраве освітлення, важлива його зміна та повна відсутність. Все це безпосередньо впливає на роботу мозку, гормональної системи та всього організму. Сучасні технології працюють над циркадним освітленням. Воно адаптується до природних біологічних коливань організму.

Світлові акценти та їх вплив на людину

Виконавши невелику роботу самостійно або скориставшись послугами спеціаліста, можна організувати маленьку сонячну систему у себе вдома, в офісі, супермаркеті або на будь-якому іншому об’єкті. Більше того, можна розставити акценти на предметах інтер’єру, витворах мистецтва, навіть на товарних позиціях у торговій точці. Це впливатиме на вподобання, функціонування організму, його здоров’я та самопочуття. Застосування автоматичного регулювання світлового потоку здатне навіть коригувати вікові проблеми зі сном та перенапругою.

Якщо є можливість зробити життя кращим, то її обов’язково потрібно використовувати. А усвідомлювати, що маленький світлодіод змінює світ на краще — це неймовірне натхнення та гордість, які й рухають прогрес компаній, що займаються освітленням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *