Новини Компанії

Маленькі секрети для правильного вибору лампочки

Маленькі секрети для правильного вибору лампочки

Освітлювальне обладнання — невід’ємна частина комфортного побуту

Без звичайної лампочки неможливо уявити сучасного життя. Весь день ми проводимо пліч-о-пліч із джерелами світла. Перша лампочка була результатом роботи кількох вчених. Вона пройшла шлях від платинової спіралі Деларю у 1840 році до вугільного волокна Едісона у 1880 році. А вже у 1906 році вийшла у серійне виробництво General Electric, укомплектована вольфрамом. Ще одне історичне відкриття здійснив Гейссер у 1956 році. То була люмінесцентна лампа, яка передала естафету освітлювальній енергозберігаючій новинці у 70-х минулого століття. А у 80-х на арені з’явилася галогенна, яка досить довго тримала лідерські позиції. Розвиток освітлювальних приладів продовжується, і кожен наступний прорив приносить нові можливості для людства.

Готуємося до покупки: маленькі секрети для правильного вибору

Кожна кімната будинку оснащена лампочками: великими, маленькими, різної форми, кольору, більш або менш яскравими. Кожне джерело світла, від люстри до нічника, приховує в собі потужне джерело світлових променів. Та не тільки освітлювальні прилади, а ще й іграшки, побутова техніка, автомобілі, ліхтарики, пульти оснащені світлодіодами. У кожному з перелічених предметів встановлені різні джерела світла, що відрізняються потужністю та розмірами.

При виборі ламп для світильників, які вбудовуються у ті чи інші поверхні, можна приділити більше уваги експлуатаційним характеристикам та терміну використання. Що стосується кольору виробу, то він залежатиме від відтінку приладу та його призначення. Коли стоїть питання купівлі нової чи заміни старої помічниці, то слід приділити трохи уваги, щоб розібратися з її технічними характеристиками та убезпечити себе від помилок.

Типи ламп та їх особливості

Пропозиції на ринку просто безмежні. Кожна товарна позиція відповідає певним потребам та має свої особливості. Тривалий час найбільш поширеними були лампи розжарювання. Центральним їх елементом є нитка розжарення. Ця вольфрамова спіраль пропускає через себе струм та створює випромінювання. Вони компактні, нетоксичні, дешеві та пристосовані до змін напруги. Та водночас вони дуже швидко виходять з ладу, перегріваються та можуть легко розбитися.

Галогенні лампи мають схожу структуру та додатково використовують бромові або йодові пари. За рахунок цього їх випромінювання дуже нагадує сонячне світло. Такий тип має тривалий термін експлуатації, оснащений міцною кварцовою колбою та має компактні розміри. На жаль, вони псуються від перегріву та перепадів напруги.

В енергозберігаючих люмінесцентних лампах використовуються пари ртуті, тому вони потребують спеціальної процедури утилізації. Лампи мають кілька видів світла: від теплого до холодного, споживають значно менше електрики, у порівнянні з іншими видами. Натомість вони:

  • вимагають дотримання температурного режиму;
  • залежать від циклів ввімкненні і вимкнення;
  • мають миготливе випромінювання.

Світлодіодні лампи використовують напівпровідники, тому мають маленькі розміри, різноманітну гамму випромінювання та невеликий рівень споживання електричної енергії. Крім того, їх термін використання досягає 100000 годин. Вони не потребують спеціальної процедури утилізації, мають міцний корпус та не перегріваються. Недоліком вважається висока ціна виробів, що нівелюється енергоефективністю.

Параметри освітлювальних елементів

Є кілька показників, які характеризують роботу ламп. Саме за ними можна зрозуміти, яким буде освітлення, де його краще використовувати. Перш за все, слід звернути увагу на колірну температуру, яка відповідає за сприйняття кольорів та об’єктів навкруги. Вимірюється цей показник величиною світлопередачі і може бути від теплого до холодного білого випромінювання. Нейтральний білий найкраще підходить для роботи.

Будова цоколя визначається призначенням лампи. Він має своє маркування, яке складається з буквеного позначення, що символізує форму та з цифрового, що показує його діаметр. Найчастіше можна зустріти типи E27, E14, E40. Кожен з них укомплектовує свій вид приладу. Потрібний тип завжди вказується в інструкції від виробника.

Потужність ламп коливається в залежності від їх типу. У економних вона в 5 разів більша, ніж у традиційних з вольфрамом, а у люмінесцентних аж у 7 разів. Енергоефективність ділиться на 7 класів від найбільшої A до найменшої G. Форма сучасних товарів просто вражає та покриває потреби всіх типів та умов освітлення.

Найвідоміші бренди

Сьогодні виробництво освітлювальних приладів — висококонкурентне середовище, де кожен шукає нові можливості стати лідером та завоювати ще шматочок ринкового попиту. На вітчизняному ринку ламп можна зустріти:

  • General Electric, яка вже 135 років утримує звання новатора та постійно покращує показники своєї продукції, виробляє найпотужніші та найдовговічніші світлодіоди;
  • німецьку Osram, яка має великий асортимент енергозберігаючої продукції, постійно його розширює;
  • популярний бренд Philips, котрий серед всього іншого створює і лампи та піклується про їх екологічність, тому зменшує в продукції вміст шкідливих компонентів;
  • бренд Gauss (Гаусс) пропонує покупцям великий вибір енергоефективної світлової техніки для найрізноманітніших потреб, його продукція характеризується покращеними експлуатаційними характеристиками та тривалим строком експлуатації;
  • українські спеціалізовані компанії «Іскра» та Maxus;
  • виробників люстр Eglo та Kanlux, які мають великі лінійки продукції.

Кожен виробник має свої переваги та постійно працює над удосконаленням та розширенням асортименту.

Iterna — надійний партнер у сфері освітлення

Компанія пропонує своїм клієнтам великий вибір товарів для освітлення: від люстр до гірлянд та нічників. Тут можна придбати лампи та електротовари, щоб зробити процес створення чи заміни освітлювальної системи легшим та швидшим. Крім того, вона займається виготовленням приладів та співпрацює з дизайнерами по всій Україні. З асортиментом можна ознайомитися у шоу-румі або на інтернет-сайті. Консультанти завжди допоможуть із вибором та порадять варіант для кожного окремого випадку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *