Новини Компанії

Історія світла. Історія Ітерна

Історія світла. Історія Ітерна

Еволюційна теорія світла

Світло дає життя всьому. Воно пройшло довгий шлях, щоб сьогодні постати перед нами таким, яким ми його бачимо щодня: від іскри перед входом у печеру до світлодіода, якому під силу будь-які складнощі. Завдяки світлу людство зважено йшло до нинішнього рівня прогресу, розробляючи нові винаходи. Згодом люди перетворили багаття із сухих гілок, його тріск та дим у екологічні та економні лампочки розміром з горошину, а потужністю на кілька квадратних метрів.

Тисячі років і жодного дня без змін

Дослідники вважають, що народження першого штучного променя світла сталося 70 000 років тому. І з того часу його постійно змінювали, досліджували і вдосконалювали, подібно до розвитку цивілізації в цілому, яка ні дня не стоїть на місці. Цей шлях неймовірно цікавий і вартий уваги.

З давніх-давен люди воліли зловити сонячні промені і отримати з них свою користь. Створювали будівлі з величезними отворами у стінах та даху, такі як Пантеон у римлян. Природне сонячне світло проходило крізь отвори і заповнювало увесь внутрішній простір. А от полум’я завжди боялися, бо розуміли неймовірну силу іскри та наслідки її невмілого використання.

Людство прагнуло приборкати яскраву стихію, пристосовувало її всіма силами. Смолоскип, камін, свічки – вони були доступні не всім, але поступово поширювали свій вплив на суспільство.

Ривок, який змінив перебіг історії

Головні відкриття у сфері освітлення:

  1. У 1780 році французу Амі Аргану вдалося приборкати світло. Він зробив першу у світі масляну лампу, потужність світіння якої дорівнювала цілим 10 свічкам. Винахід облетів світ на крилах британської революції.
  2. Естафету підхопив Вільям Мердок із Шотландії. Він відкрив невичерпне джерело живлення – газ. І світло з одиноких вікон будинків розлилося вулицями Лондона.
  3. Наступний етап був відкритий Томасом Едісоном та його лампою розжарювання. Ще один ривок, коли джерелом світла стало перетворення електрики. І розвиток продовжувався семимильними кроками, являючи світові неонові та галогенні лампи.
  4. Вже 1962 року випадково було винайдено світлодіод. Нік Холоньяк у спробах зробити лазер зробив відкриття, яке започаткувало створення світлодіодної лампи з синім світлом. Пізніше він був удостоєний Нобелівської премії.

Головне, що треба знати: весь цей шлях світло проробило не самотужки. Воно вело за собою абсолютно все: побут, навчання, роботу. Кожен новий етап розвитку супроводжувався додатковими вигодами від технологічних новацій. Від збереження життя окремих видів живих істот до порятунку цілих екосистем.

Дорогі джерела живлення, що складно видобуваються, замінювалися простими і доступними рішеннями. Наприклад, гас став альтернативою китовому жиру і врятував цих ссавців від вимирання. А світлодіод скорочує витрати енергії на 80% порівняно з традиційними лампами і служить у 25 разів довше, тому значно заощаджує ресурси та зберігає екологічний порядок на планеті.

Iterna дарує світові світлодіодні промені

У 2010 році Микола Плашкін з партнерами створили компанію Iterna. До цього всі вони займалися побутовою електронікою. Спочатку компанія почала свій шлях в постачанні посуду з КНР. Поступово, побачивши потенціал і захопившись неймовірною потужністю світлодіода та його необмеженими можливостями, вони вирішили піти в освітлення. Це був момент, коли величезний досвід, глибокі знання та практичні навички провідних фахівців кількох областей поєдналися в одне ціле. Було вирішено почати створення доступних, але сучасних дизайнерських світильників з натуральної деревини чи металу. Унікальні форми та текстури – все це створює неповторний стиль компанії. Історія продовжується…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *